Vedlikehold av jerngryter og stekepanner av støpejern

Gryter og stekepanner av jern har vært i bruk i mange hundre år. En god jerngryte, som tas godt vare på og behandles riktig, kan brukes av generasjon etter generasjon. Men hva gjør man med jerngryter som ruster og hvor maten setter seg fast? Hvordan vasker man dem? Hva smører man dem inn med? Spørsmålene er mange og det er ikke alltid lett å vite hvem og hva man skal tro.

Ulike varianter

Gryter og stekepanner i jern kommer i en rekke fasonger og størrelser. For de som er bekymret for at en stekepanne av jern er for tung, kan vi forsikre deg om at det finnes stekepanner i alle størrelser og de fleste stekepanner i jern kommer med to gode håndtak, nettopp for å gjøre håndteringen enklere. Ønsker man å bruke jernpanner er det å anbefale at man skaffer seg ulike størrelser slik at man ikke trenger å slite seg ut om bare man skal steke et egg. Har man to stekepanner, en med lav kant og en med høy, samt to gryter, igjen en liten og en litt større til de store familiemiddagene, er man satt. Man trenger ikke mer. Disse grytene egner seg like godt til alle jobber på kjøkkenet.

Daglig vedlikehold

Støpejern krever godt stell. Det handler ikke om å pleie dem voldsomt i det daglige, og det er heller ikke tidkrevende. Man må bare se til dem og sørge for å stelle dem etter noen enkle prinsipp som ikke gjelder for kasseroller av andre materialer. Etter bruk vasker du støpejernet under varmt, rennende vann med en børste, og bruk gjerne en gryteskrubb du kjøper i helt vanlige butikker. Etter vask tørker man den godt og påfører den indre delen av gryten et tynt lag med kokosfett, ghee, utsmeltet talg eller baconfett. Det er det eneste du trenger å gjøre, og gjør man dette hver gang har du en god gryte hele livet.

Rustne gryter

Jerngryter som ikke behandles riktig og plasseres tilbake i skapet fuktig, vil raskt ruste, men ikke mist motet. En jerngrytes beste dager er ikke bak den bare på grunn av litt rustdannelse. Sett gryten ned i varmt vann med en god dæsj Zalo eller vanlig grønnsåpe. La gryten godgjøre seg i vannbadet i 20-30 minutter før du går løs på den med stålull. Bruk helt vanlig stålull som man finner sammen med vaskemidler på butikken. Etter å ha skrubbet bort all rust vasker man gryten godt før man fyller den med vann og koker opp. Etter at vannet har kokt opp rengjør man gryten på vanlig måte, før man tørker den og så behandler den med fett. Det tar kanskje en time eller så, men gryten din er atter en gang klar for mange års tjeneste på kjøkkenet.

Fra jern til non-stick

Det er ikke mange som er oppmerksom på det, men man kan faktisk sørge for at den gamle jernpannen blir så og si non-stick med et par enkel grep. Støpejern er et porøst metall og har dermed mange tusen små porer i overflaten. Matrester kan lett sette seg fast i disse porene, men det finnes en enkel måte å unngå det på. Smør innsiden og øvre kant av gryten inn med fett, man kan bruke smør eller kokosfett. Etter å ha smurt den godt inn setter du den i stekeovnen på full varme. Sørg for at alle vinduer er åpne først. Dette kommer til å ryke en god del, litt flammer er også mulig at det blir. La gryten stå på full varme 2-3 minutter før du slår av varmen og lar den kjøle seg ned. Etter at den er nedkjølt rengjør man som vanlig før man setter sin non-stick jernpanne i skapet klar til bruk.

 

Privacy Policy