Rengjøring av støpejern

Middagen er ferdig servert og oppvasken står for tur. Jerngryta har fått seg en real omgang under tilberedningen av middag, så man dynker den med zalo og skrubber for harde livet mens hendene skoldes av det kokende vannet. For sikkerhets skyld pakker man den like godt i oppvaskmaskinen etterpå. Ren skal den bli, koste hva det koste vil! Men er dette riktig måte å behandle en jerngryte på? Det må da finnes enklere måter å få den ren på? For å bli kvitt bakterier i gryter og panner av støpejern, må de behandles og rengjøres på riktig måte. Ikke bare blir de renere, men de holder mye, mye lengre. En jerngryte som behandles og rengjøres riktig, kan vare i generasjoner. Vanlige stålgryter er blankpolert og har en glatt overflate, og derfor mye enklere å holde ren. Men de varer ikke så lenge som en jerngryte, og de er ikke så anvendelig heller. En god jerngryte er et av de aller beste verktøy man kan ha på et moderne kjøkken. De krever mer vedlikehold, men de gir også mye tilbake i form av matglede og gode smaker.

Bakterier

Temperaturene som brukes ved steking av mat er vanligvis mer enn tilstrekkelige for å drepe alle levende bakterier, virus og parasitter som kan forårsake sykdom hos mennesker. Problemet er såkalte bakteriesporer. Bakteriesporer kan ikke overleve i stekepanner hvor temperaturen er høy, men de kan overleve varmebehandling i gryter. Jerngryter er porøse og har en ujevn overflate der slike bakteriesporer kan lure seg unna selv om gryten vaskes med såpe og varmt vann. Hvis jerngryten brukes til å oppbevare mat, enten de er vasket med såpe eller ikke, vil sporene kunne vekkes til live og bli til levende bakterier etter kort tid. I verste fall kan disse bakteriesporene forårsake matforgiftning. Bakteriene danner giftstoffer i maten om de får anledning til å vokse der. Slik vekst kan skje ved temperatur helt fra fire til 60 grader. Det er med andre ord ikke godt nok å vaske jerngryten på hurtigprogrammet i oppvaskmaskinen og tro at alle bakterier er drept. Mat som skal oppbevares lengre enn to timer bør derfor enten holdes rykende varm eller kjøles raskt ned, om nødvendig i mindre porsjoner. Tar nedkjølingen for lang tid risikerer man at mange bakterier overlever.

Riktig rengjøring

Det er viktig at gryter blir skikkelig rengjort. Hvis mat- og fettrester blir sittende fast i porene på gryten vil bakterier samle seg og gryten vil miste deler av sine gode egenskaper. Jerngryter skal i stor grad rengjøres på samme måte som alle andre gryter. Varmt vann og zalo gjør ofte jobben, men når det trengs sterkere lut kan man gjerne ta stålullet fatt. En av de virkelig fine egenskapene til jerngryter et at de tåler en god, gammeldags skrubbing. De har faktisk bare godt av det. Har man en gryte hvor matrester har fått lov å tørke inn eller kanskje man glemte gryten på ovnen så det er fastsvidd mat i bunnen? Vel, den enkleste løsningen er å sette gryten tilbake på ovnen. Fyll den med nok vann til at alle matrester er dekket, tøm i en teskje zalo og sett på lav varme. Etter 30-60 minutter vil alle rester ha løsnet og en lett vask er alt som skal til. Det viktigste man kan gjøre når det kommer til renhold av gryter og stekepanner i jern, er ikke selve vasken. Det er hva man gjør etterpå. Vask pannen godt og sørg for at den tørkes meget godt, for en jernpanne som settes i skapet fuktig vil raskt ruste. Etter at pannen er ren og tørr skal man smøre den inn med et tynt lag fett. Dette vil tette porene i jernet og sørge for at bakterier ikke kommer til, og man begrenser muligheten for fastbrent mat neste gang man bruker pannen.

 

Privacy Policy